środa, 27 lutego 2013

Chicken curry razy dwa

Chicken curry z kokosową nutą
Chicken curry wersja Shivani


Wizyta moich rodziców sprowokowała mnie do gotowania i do zastanawiania się jakie danie indyjskie może posmakować prawie każdemu (o ile nie jest wegetarianinem). Właściwie głównie gotuję tu warzywa, ale zdarza się czasem okazja, że kupuję kurczaka i chicken curry jest takim łatwym, aromatycznym daniem. Podaję dwa przepisy podobne do siebie: pierwszy z książki "Complete Indian cooking" drugi z lekcji z Shivani.


Chicken Curry z kokosową nutą

Składniki:
Ok 1 kg kurczaka bez skory podzielonego na 12 kawałków  (w oryginalnym przepisie był 1,6 kg mięsa)
4 łyżki oleju roślinnego
4 goździki
4-6 nasion kardamonu
Kawałek kory cynamonowej
3 gwiazdki anyżu
6-8 liści curry
1 cebula drobno pokrojona
5 cm imbiru świeżego zmiażdżonego
4 ząbki czosnku zmiażdżone
4 łyżki pasty curry ( wg upodobań można wymieszać zmieloną kolendrę, kumin, kurkumę, chili, kozieradkę, anyż i sól – usmażyć na oleju aż się oddzieli olej, lub wymieszać z ciepłą wodą bezpośrednio przed dodaniem do gotowania)
1 łyżeczka kurkumy
400 gr posiekanych pomidorów bez skórek
250 ml śmietanki kokosowej
Cukier i sól do smaku
Świeża kolendra do posypania

Podgrzewamy olej w woku lub rondlu i wrzucamy goździki, cynamon, kardamon i anyż oraz liście curry na średnim ogniu podsmażamy. Dajemy cebulę, imbir i czosnek smażymy aż cebula zbrązowieje. Dodajemy pastę curry smażymy aż olej się oddzieli. Wkładamy kawałki kurczaka i mieszamy dobrze. Kiedy mięso się zetnie przykrywamy pokrywką i dusimy. Dodajemy pomidory i śmietankę kokosową, dusimy mieszając, doprawiamy solą i cukrem oraz kolendrą.


Chicken curry wg Shivani

Składniki:
1 kg kurczaka bez skóry, podzielonego na 12-15 kawałków
3 cebule
8 ząbków czosnku
Kawałek imbiru
3 pomidory starte lub zmielone blenderem
kawałek kory cynamonu
3 nasiona kardamonu
kilka kulek pieprzu
3 goździki
łyżeczka kuminu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 szklanka wody
2 łyżki ghee
3 łyżki oleju roślinnego
łyżeczka kurkumy
łyżeczka garam masali
łyżeczka chilli
łyżeczka soli
2 łyżeczki kolendry zmielonej
Garść kolendry świeżej posiekanej

Cebule, czosnek i imbir mielimy w blenderze lub ścieramy na tarce. Podgrzewamy olej i ghee w woku, wrzucamy kardamon, cynamon, goździki, kumin, po chwili dajemy zmieloną masę cebulowo – czosnkowo – imbirową, smażymy na złoto co chwilę mieszając, dajemy pomidory i smażymy aż olej się oddzieli, wsypujemy przyprawy: kurkumę, garam masalę, kolendrę, chilli i sól, mieszamy, dodajemy kurczaka i dość długo smażymy go często obracając kawałki i mieszając całość. Kiedy kurczak się usmaży dajemy dobrze rozmieszany jogurt i całość przekładamy do szybkowara dolewając ok szklankę wody. Gotujemy do pierwszego lub drugiego syknięcia. Wyłączamy i czekamy aż się ostudzi na tyle żeby móc otworzyć. W tym czasie gotujemy ryż basmati i robimy chapati:-). Posypujemy kurczaka świeżą kolendrą i podajemy.
   

1 komentarz:

  1. Pozdrowienia z Mirosławca, czały czas jesteśmy na bierząco!!!!

    OdpowiedzUsuń